Kurven er tom

Den komplette guide til dyrkning af grøntsager

Når du begynder at tænke på at dyrke dine egne grøntsager er der et par tips og grundregler, som kan hjælpe dig godt på vej. I denne Guide vil vi komme vidt omkring og få slået flest mulig af  disse tips og regler på plads. Så hvad enten du er helt nybegynder eller erfaren i forhold til køkkenhaver er jeg sikker på, at denne guide vil være dig behjælpelig.

Lad os først se på hvornår du i Danmark har mulighed for at dyrke de forskellige grøntsager. Nedenfor ses et skema for de forskellige grøntsagers mest optimale såning- og spiringperiode.

Såning & Spiring

Sort

Indendørs spiring

Udendørs Spiring

Minimum jordtemparatur for spiring/udplantning

Kuldehårdfør

Gød

Vand

Bønner

-

Nårsomhelst efter forårsfrost

9-10 grader celsius

Lidt

Efter blomstring og udvoksning al bælge

Regelmæssigt

Roer

-

3 uger før til 3 efter forårsfrost

4-5 grader celsius

Middel

Umiddelbart efter såning

Kun ved tørke

Broccoli

6- 8 uger før frost

2-3 uger før forårsfrost

12-24 grader celsius

Meget

3 uger efter udplantning

Kun ved tørke

Rosenkål

6- 8 uger før frost

-

12-24 grader celsius

Meget

3 uger efter udplantning

Direkte efter udplantningsstart

Kål

6- 8 uger før frost

1 uge før til 1 uge efter forårsfrost

3-5  grader celsius

Meget

3 uger efter udplantning

2-3 uger før høst

Gulerødder

-

3-5 uger før sidste forårsfrost

3-5  grader celsius

Middel

Anbefalet i efteråret

Kun ved tørke

Blomkål

6- 8 uger før frost

1 uge før til 1 uge efter forårsfrost

12-24 grader celsius

Middel

3 uger efter udplantning

En gang 3 uger før høst

Selleri

6- 8 uger før frost

-

15-21 grader celsius

Lidt

Ved udplantning

En gang om ugen

Majs

-

2 uger efter forårsfrost

7-10 grader celsius

Lidt

Når planten er 20-30 cm høj og når kolberne vokser frem.

Når kvaster viser sig og kolberne vokser

Agurker

2- 4 uger før frost

1-2  uger efter sidste forårsfrost

18-21 grader celsius

Meget lidt

En uger efter blomstring og 3 uger efter.

Ofte. Og især når agurkerne bliver synlige

Salat

4- 6 uger før frost

1 uge før til 2 uger efter forårsfrost

4-24 grader celsius

Middel

2-3 uger efter udplantning

En gang og ugen

Meloner

2- 4 uger før frost

2 efter forårsfrost

12-16 grader celsius

Meget lidt

En uger efter blomstring og 3 uger efter.

En gang og ugen

Løg

-

2 før  forårsfrost

1-2 grader celsius

Meget

Når løget begynder at vokse og igen når planten er 30 cm høj

Kun ved tørke

Pastinak

-

0 - 2 uger før forårsfrost

12-21 grader celsius

Meget

1 år før plantning

Kun ved tørke

Ærter

-

4-6 før  forårsfrost

1-2 grader celsius

Meget

Efter blomstring og bælgene er udvokset

Jævnligt efter bælge er udvokset

Peber

2- 4 uger før forårsfrost

-

21-27 grader celsius

Meget lidt

Efter frugten er vokset frem

En gang om ugen

Læggekartofler

-

0- 2 uger efter  forårsfrost

12-21 grader celsius

Middel

Ved blomstring

Regemæssigt når knlode begynder af blive dannet

Græskar

2- 4 uger før forårsfrost

1  uge efter  forårsfrost

12-16 grader celsius

Lidt

Lige før stilkene begynder at løbe og planten er 30 cm høj

Kun ved tørke

Radisser

-

1 uge før til 1 uge efter forårsfrost

3-5 grader celsius

Meget

Før plantning

En gang om ugen

Spinat

-

4- 6 uger før   forårsfrost

12-18 grader celsius

Meget

Når planten er en tredjedel udvokset

En gang om ugen

Squash (Sommer)

2- 4 uger før forårsfrost

1 uge efter  forårsfrost

12-16 grader celsius

Meget lidt

Lige før stilkene begynder at løbe og planten er 30 cm høj

Kun ved tørke

Squash (Vinter)

2- 4 uger før forårsfrost

1 uge efter  forårsfrost

12-16 grader celsius

Lidt

Lige før stilkene begynder at løbe og planten er 30 cm høj

Kun ved tørke

Tomater

6- 8 uger før forårsfrost

-

10-13 grader celsius

Lidt

2 uger før og efter første plukning

2 gange om ugen

 

Dyrkningsforhold

I denne del af guiden vil jeg fortælle om hvordan du får mest ud af dine grøntsager. Bland andet hvor meget sol, vand, og næring dine grøntsager for brug for for, at dine grøntsager trives bedst muligt. Lad os starte med:

Hvor meget sollys har mine grøntsager brug for?

Du behøver ikke at have den mest solrige have for at kunne dyrke grøntsager. Det handler mere om at være praktisk med hensyn til hvor du planter/udplanter dem. Sollys er dog en af de vigtigste faktorer for at få en god høst eller i det hele for overhåvedet at få nogen høst. De fleste grøntsager har brug for gennemsnitligt 6 timers sollys om dagen. De grøntsager der bedst kan håndtere at stå i mere skyggefulde områder er blad og rodfrugter så som Salat, ærter, gulerødder, kål og bladbeder. Grøntsager der producere frugter så som tomater, pebber, auberginer og squash er mere krævende hvad sol angår. Heldigvis kan disse grøntsager også let dyke i potter, hvilket gør dette lettere at placere dem i forhold til solen.

Hvordan får planten næring(mad)?

Jord giver plantens rødder mulighed for at vokse og søge efter steder med næring. Jord indenholder også i sig selv næring. Planter har brug for følgende for at vokse: nitrogen, fosfor, kalium og mikronæringsstoffer. Selvom jord er en naturlig næringskilde er det ikke altid, at jorden kan give tilstrækkelig næring. Derfor er det altid en god ide en gang i mellem før havesæsonens start, at blande kompost i jorden. Kompost indeholder nedbrudt organisk meteriale, som giver den næring dine grøntsager søger efter.

Hvor meget skal jeg vande min grøntsager?

Dine grøntsager har brug for 3-5 cm vand om ugen, ikke mindst i sommermånedern juni, juli og august. Får dine grønstsager ikke nok vand vil det resultere i at rødder ikke kan vokse dybt nok til at få fat i den næring den skal bruge. Får de for meget vand vil jorden blive mudret og lukke af for luft og gøre det svært for plantens til frit at vokse. Derfor er det vigtigt at dine grøntsager får den rette mængde vand. Lær din jord og dine grøntsager at kende, så du ved hvilke der har brug for mere vand og hvilke der har brug for mindre.

Hvor ofte skal jeg vande min grøntsager?

Hvor ofte du skal vande afhænger selvfølgelig i høj grad af nedbørsmængden. Typisk er det en god regel at vande dine grøntager to gange om ugen med den passende mængde i forhold til sorten. Del gerne plantens sammanlagte vandbehov op i mindre dele.

Hvad er den bedste metode at vande med?

Blad-grøntsager som salat og spinat er bedst at vande med spray på bladene for at bevare en kølig temperatur. Grøntsager som tomater, squash og gullerødder skal vandes ved roden, da bladende kan have tendens til, at få svamp og sygedomme. Hvis planten har store blade eller frugter er det en god ide at sikre, at vandet kan løbe ned til rødderne og ikke sjasker ved siden af. Eksempelvis  ved vanding af broccoli, kål og blomkål. Kort og godt kan bladgrøntsager vandes/sprayes direkte på bladende og rod-grøntsager vandes direkte på roden.

Hvornår er det bedst at vande?

Det er bedst at vande om formiddagen eller sen eftermiddag. Og ikke for sent om aftenen, vandet skal kunne nå at tørre ind inden natten. Det mindsker risikoen for at planten udvikler svamp og andre sygedomme ved at stå for lang tid i fugt.

 

Vælg den rigtige potte

Vi behøver ikke gøre den helt store videnskab ud af hvad, hvilken potte der er den rigtige. Dog  er der stadig nogle gode råd du kan følge for at får mest ud af din plads og din høst.

Det overvejelser du skal have med i dit valg er størrelse, materialer, stil og vægt i forhold til det vi ønsker at dyrke i dem.

En tommefingeregel er at en for stor potte altid er bedre end en for lille potte. Så er du i tvivl så vælg den store.  En for lille potte  vil gøre at dine grøntsager vil producere mindre og giver dig mere pasningsarbejde for at holde dem i live.. En for stor potte vil fylde tage mere plads end den behøver og er dyrere at købe jord til end nødvendigt.

Her er en god oversigt med eksempler på hvilke grøntsager der passer til følgende potter.

60 cm i diameter 45 cm i diameter 35 cm i diameter 25 cm i diameter

Peber

Sommersquash

Tomater

Agurker

Artiskoker

Broccoli

Blomkål

Små auberginer

Kål

Små peberfrugter

Alle krydderurter

Grønkål

Kål

Spinat

Salat/ Rucola

Små krydderurter

Jordbærd

Salat

 

Vær opmærksom på at nogle planter har dybere rødder end andre. Som regel skal der altid være en god dybte i potten når du planter grøntsager, men salater og krydderurter der har mere overfladiske  rødder kan sagten klare sig i på lavere jord.

Vælg det rigtige materiale.

Ofte vælger vi vores potter ud fra et estetisk synspukt og det er heller ikke noget ploblem. Selvom der både er fordele og ulemper ved valg af de forskellige materialer.

Terracotta/ler-potter er både flotte og rimelige i pris, men er skrøbelige både overfor stød og frost. Du skal også være opmærksom på at ler hurtigt tørre ud og derfor kan kræve oftere vanding.

Keramikpotter findes i mange prisniveauer og er rimelig hårdføre  også overfor frost. Til gengæld er det også tunge at flytte rundt på.

Plastikpotter er hådrføre, billige og vejer meget lidt i forhold til andre materialer. Da disse laves næsten i alle afskygninger er det mere et spørgsmål om at finde en der passer netop til din have.

Træpotter/trætønder har et flot naturligt udseende. Det holder i mange sæsonner, men bliver ofte sværre at flytte med alderen, da de suger meget vand og bliver porøse.

Cementpotter er uden tvivl de mest holdbare, men er også næsten umulige at flytte rundt på. 

 

Jordforhold

God dyrkningsjord består af 50% jord og 50% luft. Luften er til for at give rødderne plads til at vokse og for at give plads til vand og oxygen. Den anden halvdel består af uorganisk materiale (meget fine stenpartikler) og compost (nedbrudt plantemateriale).

Det uorganiske materiale består af tre dele.

Ler har mindste parikler

Silt har mellemstørrelse partikler

Sand har de groveste partikler.

Forholdet mellem disse afgører jordens tekstur og konsistens. Det mest optimale forhold mellem disse tre er 20% ler, 40% silt og 40% Sand.

Forholdet mellem disse er selvføgelig svært at vurdere helt nøjagtig, med du kan let se om din jord er meget leret eller meget sandet og ud fra det få optimeret din jord. Hvis din jord allerede er meget let og luftig har du højest sansynligt allerede en god jordkvalitet.

Ph-værdi

Alle grøntsager hver deres optimale syreforhold i jorden. Jorden pH-værdi er målt ud fra indholdet af kalk og jordtypen. Ofte har jord i fugtige klimaer en tendens til at være syrlige og jord i tørre klimaer har en tendens til at være basiske. Grænsen mellem sur og basisk jord er 7.0 pH.  Alt mindre end det er er sur jord og alt herover er basisk jord. Du kan funde ud af hvilken pH-værdi din jord har ved at bruge pH-jordtest, som du stikker i jorden. Det er en billig og effektiv måde at måle dette på.

Nedenfor vises en tabel med de mest optimale pH-niveau for hver grøntsag.

Artiskok

5.6 - 6.6

Asparges

6.5 - 7.6

Avokado

6.0 - 7.0

Bønner

6.0 - 7.0

Rødbeder

5.6 - 6.6

Broccoli

6.0 - 7.0

Rosenkål

6.0 - 7.0

Kål

5.6 - 6.6

Honningmeloner

6.0 - 7.0

Gulerødder

5.0 - 6.0

Blomkål

6.0 - 7.0

Silleri

6.0 - 7.0

Bladbede

6.0 - 7.0

Chili

5.0 - 6.0

Purløg

5.0 - 6.0

Agurk

5.0 - 6.0

Aubergine

5.0 - 6.0

Hvidløg

5.0 - 6.0

Kiwi

5.0 - 7.0

Porre

5.0 - 6.0

Salat

6.5 - 7.5

Mynte

6.0 - 7.0

Champignoner

7.0 - 8.0

Okra

6.0 - 8.0

Løg

6.2 - 6.8

Persille

6.0 - 8.0

Pastinak

5.0 - 7.0

Ærter

5.6 - 6.6

Peber

6.0 - 8.0

Kartofler

5.8 - 6.5

Græskar

5.0 - 7.0

Radisser

6.0 - 7.0

Hindbær

6.0 - 6.5

Rabarber

5.0 - 7.0

Kålroe

5.0 - 7.0

Skalotteløg

5.0 - 7.0

Spinat

5.0 - 7.0

Squash

6.0 - 7.0

Jordbær

6.0 - 7.0

Majs

6.0 - 7.0

Søde kartofler

6.0 - 7.0

Bladbeder

6.0 - 7.0

Tomater

5.5 - 7.0

Majroe

5.0 - 7.0

Courgetter

6.0 - 7.0

 

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os på:

(+45) 60 66 76 26

Man - Fre : 9:00 - 16:00

Afhentning af varer
Kan ske efter aftale
Mandag- fredag : 12:00 - 17:30

Bliv ambassadør for

Tinas Verden's ApS

Du opnår altid 10% på dine køb i Tinas Verden.

2 gange om året får du en værdipakke tilsendt med et udvalg af varer fra Tinas Verden.

Du opnår rabat når du anbefaler Tinas Verden til andre som køber på siden

Du kan betale med følgende kort:

Tinas Verden er godkendt af Sikker e-shop

Tinas Verden ApS
Sorgenfri Torv 4
2830 Virum

cvr.: 38 04 45 08

Tlf (+45) 60 66 76 26
post@tinasverden.dk